Trudy, extern verwijzer

 

‘Eén van de kinderen die ik begeleid is blind. Hij kon nergens terecht. Maar bij BrumBrum wilden ze hem helpen. Ze hadden geen ervaring met blinde kinderen, maar zagen dat als een positieve uitdaging.’

Trudy Titulaar is ontwikkelingsbegeleidster bij Bartimeus, een instelling voor visueel beperkten.

‘Ik begeleid kinderen met een visuele beperking. Bij Bartimeus kunnen ze terecht voor hulpmiddelen, maar ook voor ondersteuning bij de ontwikkeling. Eén van de kinderen die ik begeleid is Romek. Hij is blind. Maar eigenlijk is dat niet zijn grootste beperking. Die ligt toch in zijn gedrag. Hij vindt het heel moeilijk om iets van andere mensen aan te nemen. Mijn pupil werd te oud voor onze eigen peuteropvang en we zochten een nieuwe plek voor hem. Maar overal kreeg hij het deksel op zijn neus. Niemand durfde het aan.

Trudy, extern verwijzer

 

Na een lange zoektocht kwamen we bij BrumBrum. Daar vonden ze het te gek dat Romek nergens terecht kon. Bovendien dachten de begeleiders dat hij goed zou passen bij de andere kinderen. Toen hebben ze gewoon doorgepakt. Dat is zo’n positieve instelling. Daarmee bereiken ze heel veel.

Met Romek gaat het goed. We merken dat hij positiever tegenover opdrachten staat en dat hij zich steeds langer kan concentreren. Dat ze bij BrumBrum geen ervaring hadden met blinde kinderen? Dat is eigenlijk nooit een probleem geweest. Ze hebben zich er echt in verdiept. Zo hebben ze bijvoorbeeld speciaal voor hem een eigen, voelbaar dagprogramma gemaakt en zijn er spelletjes aangepast. Lian en Claudia van BrumBrum zijn heel creatief. Hebben ze niet direct een antwoord, dan bedenken ze wel wat. En dan komen ze vaak met dingen waar ik zelfs nog mijn voordeel mee kan doen.