Wies Wigger – Tönis

Wies werkt als kinderergotherapeute bij Kinderpraktijk Almelo en is 2 dagdelen per week bij BrumBrum te vinden.

“Mijn werk bij Brum is afwisselend. Ik kijk mee in de groep en begeleid kinderen individueel, maar ik doe ook huisbezoeken en adviseer ouders over hulpmiddelen en voorzieningen. Ik help ze bovendien met het aanvragen ervan. Daarvoor heb ik contact met leveranciers, zorgverzekeraars en wmo-consulenten van de gemeentes.

Het mooie van mijn werk vind ik dat ik praktisch aan de slag kan met dingen die het leven echt verbeteren. Elk mens, elk kind heeft behoefte aan eigen regie, zelf mogen beslissen, op wat voor niveau dan ook. Het helpt dan al zoveel als dagelijks terugkerende handelingen  gemakkelijker gaan, zoals jezelf zelfstandig aan- en uit kunnen kleden, of iets kunnen pakken of gooien.

Er is een groep kinderen die volledig afhankelijk is van zorg. Het is een uitdaging om uit te vinden wat ze nodig hebben om zich prettiger te voelen. Dat ik dat stukje kan vinden waarin ze, ook al is het passief, mee kunnen doen en met de omgeving betrokken zijn. Het kan hem zitten in kleine dingen. Je kunt een kind gewoon even zelf wassen bijvoorbeeld, maar als je zijn of haar hand ook in het washandje steekt, doe je het samen en dat maakt een wereld van verschil.

Mijn werk gaat vaak over het vergroten van zelfredzaamheid, maar ook prikkelverwerking  is regelmatig een thema. Bij het ene kind wil je voorkomen dat het overprikkeld raakt en het andere kind heeft juist weer wat meer prikkels nodig om zich uitgedaagd te voelen. Het vinden van de juiste balans is een mooie uitdaging.

Ik start meestal met gewoon maar eens een tijdje observeren, op een afstandje meekijken. Wat laat een kind spontaan zien? Tijdens het opstarten van de dag, in spel, aan tafel… Als het nodig of handig is, kom ik graag op huisbezoek. Bij Brum zijn kinderen vaak in een groep, maar thuis – als ze alleen zijn – laten ze soms andere dingen zien.

Mede op basis van deze observaties maken we samen met ouders, begeleiders en andere specialisten een plan. Wat willen we graag bereiken en wat zijn daarvoor logische stappen? Dat doen we bij BrumBrum ook echt samen. Iedereen heeft vanuit zijn of haar achtergrond een andere insteek en het werkt goed om dat bij elkaar te brengen.

BrumBrum heeft een goede club mensen bij elkaar. Wat me elke keer weer opvalt, is dat de begeleiders er de hele dag zijn voor de kinderen, ze staan echt op nummer 1. Er is oprechte aandacht. Door de kleinschaligheid kennen de begeleidsters alle kinderen, ook die niet in hun groep zitten. Ze hebben daarnaast veel kennis. Als ik een advies geef, kan ik ervan op aan dat ze de oefeningen elke dag weer oppakken. Het mooie is dat ze de ideeën zelf weer doorontwikkelen, op een heel creatieve manier. Zo kun je heel fijn samenwerken.”