Marita Nijhuis

 

Marita deed na haar spw-opleiding een post hbo-studie Spelopleiding, Hilversum. Ze is extern specialist bij BrumBrum en werkt als spelagoog.

‘Ik werk al meer dan twintig jaar met kinderen die een beperking hebben, in wat voor zin dan ook. Het blijft boeien. Bij BrumBrum ben ik een vast aantal uren per week om met de kinderen te spelen.

Eigenlijk is spel de taal van een kind. Vertellen wat ze dwars zit, vinden ze vaak moeilijk. Door middel van spel laten ze meer zien. Ik speel mee met de kinderen, praat tussendoor met ze, bekijk hoe ze spelen en leer daardoor veel. Spelenderwijs kan ik helpen emoties te verwerken.

Marita Nijhuis

 

Marita Nijhuis

Kinderen mogen zelf kiezen waarmee ze spelen en krijgen de ruimte om in hun eigen tempo bezig te zijn. Door ze te volgen, geef je kinderen zelf de controle. Dat zorgt ervoor dat ze zich veilig en vertrouwd voelen. Van daaruit is het soms mogelijk te werken aan groei.

Ik geloof in het kind, kijk naar de dingen die er wel zijn, in plaats van de dingen die er niet zijn. In een kleinschalige dagbehandeling zoals BrumBrum komt elk kind tot zijn recht, wordt het gehoord en gezien.’